HTML

Szép város Kolozsvár

Február 7-től május 7-ig a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem tanulója leszek. Az élményeimet itt írom le.

Friss topikok

  • schild: :) Ez kedves tőlük. :)))) Tanuljá szorgalmasan . (2011.04.20. 21:58) Apró örömök
  • Ritke: @vadaika: Már mi a sztereotípia? Nagyon tetszett. Nagyon durva, hogy milyen történelmi pillanatok... (2011.04.20. 21:19) Szászföld, Székelyföld
  • Ritke: @Móna.1: Na, ezeket a kommenteket eddig nem is láttam. Kata, a képeket most küldöm. Móni, majd jöh... (2011.04.20. 14:10) Hazalátogatás és visszatérés
  • schild: Gyere szeged felé... :))) (2011.04.11. 22:04) Véletelen találkozás
  • Ritke: Sziaaa. Ez most valami eu-s pályázat volt szerintem, érdekes. JÓl vagyok nagyon! Már csak egy hóna... (2011.04.08. 08:46) Tordai sóbánya

Linkblog

2011.03.16. 13:24 Ritke

Március 15. Kolozsváron

Tegnap délben indultam el a március 15-i ünnepségre. Először a Szent Mihály templomban volt megemlékezés. Hihetetlen, hogy mennyi ember eljött. Gondoltam felmegyek a karzatra, és onnan nézem az eseményeket, csináltam is pár képet, de amikor le akartam menni, már be volt zárva az ajtó. Kiderült, hogy ide nem lehetett volna feljönni:) De aztán sikerült kiszabadulnom. Ezt a képet csináltam, és ez még csak a gyülekezéskor készült.

Aztán átvonultunk az utcán a Petőfi emléktáblához. Román rendőrök biztosították a haladást. Rengeteg ember ment az utcán, annyian, hogy még az ablakban is lógtak:)

Az emléktáblánál hihetetlen hosszú volt a beszédek sora. Mindent le kellett fordítani románra, ami kicsit megölte a hangulatot, és oszlatta is a tömeget. A román elnök beszéde is a magyar-román barátságról. De alapvetően itt, Kolozsváron több a 15-e, mint otthon, hiszen itt csak 20 éve ünnepelhetik szabadon, és többletet ad a kisebbségi helyzet. És még a székely himnusszal több ez a megemlékezés. Nagyon megható volt, erről csináltam videót.

A Petőfi emléktábla koszorúzásáról teszek még képet, és egy székely ruháról

 

Ezután Zsófival találkoztam. És olyan jól elbeszélgettük az időt, hogy még az esti műsort is megnéztük Mátyás szülőházánál. Itt népzene és néptánc volt többnyire, és versek. Azért középen az a román zászló kicsit ellentmondásosnak hatott a hazáról szóló versek közben.

 

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://szepvaroskolozsvar.blog.hu/api/trackback/id/tr172744083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nővérgye 2011.03.16. 18:16:08

Ej, de rövidke szoknyájja van a kislánygynak!

v_misi 2011.03.16. 22:25:36

A romanra forditgatas kicsinyes es szanalmas. Mire fel? Magyarorszagon lehet romanul megemlekezest tartani, nem kell magyarra forditani. Mellesleg nemetul, heberul, torokul, ogorogul es norvegul is lehet, meg barmilyen nyelven. Ez nem Europa es nem is demokracia, ez egyszeruen felhaborito.

Hogy lehetett igy felvenni a romanokat az EU-ba, egyszeruen nem is ertem. Hol volt az idiota magyar kormany ekkor? Pfffffff...

Ritke 2011.03.17. 00:20:47

@v_misi: Nem fordítottak mindent magyarra, de a politikusok szövegét igen, pl. Orbán beszédét is. Azt mondják, hogy mivel Romániában vagyunk, ezért ez kell. És a román koszorúk voltak a legnagyobbak az együttérzés jegyében. Persze pont az ellenkezőjét mutatja ez. Én sem értettemt. Másrészt a politikai duma itt is megvolt mindkét részről, a magyar pártok között is nagy ellentétek vannak, kevesen vannak, de széthúzás van.
süti beállítások módosítása